Du er her: Hovedsiden  >  Ressurser  >  Portrett  >  Sonya Kovalevskaya møter du på side 42 i Tetra 9
  I denne menyen finner du ressurser på tvers av hovedområdene i faget. Oppgaver og mer stoff finner du ved å klikke deg inn på de matematiske hovedområdene.  
  Til læreren
 
Ressurser
 
Kunnskapsløftet
 
 

Sonya Kovalevskaya møter du på side 42 i Tetra 9


Sofya Korvin-Krukoskaya (1850-1891) ble født i Moskva. Hun hadde kallenavnet Sonya og fikk navnet Kovalevskaya da hun giftet seg med Vladimir Kovalevsky.

Faren til Sonja var general og hun vokste opp på en herregård på den russiske landsbygda. Det fortelles at hun alt i sjuårsalderen ble fascinert av alle de matematiske formlene som fantes på veggene i rommet hennes. Familien hadde ikke fått tak i nok tapeter til alle rommene og hadde derfor dekket veggene i Sonja rom med papirer med notater fra farens studier i matematikk.

Jenter fikk ikke studere ved russiske universiteter og kunne heller ikke reise utenlands alene. Men en gift kvinne kunne følge med sin mann. Derfor giftet Sonja seg da hun var 18, og ekteparet reiste til Europa for å studere. Etter noen år hadde Sonja doktorgrad i matematikk. I 1882 ble hun professor ved høyskolen i Stockholm, den første kvinnen i Europa med en slik stilling.
Kovalevskaya skrev også skuespill og romaner. I et brev (1890) Skrev hun: "Forfattere må se det andre ikke ser, må se dypere enn andre. Det må matematikere også.”
Vinteren 1891 døde hun av lungebetennelse i Stockholm, bare 41 år gammel.


Du kan lese mer om Kovalevskaya på disse engelskspråklige nettsidene:
http://scienceworld.wolfram.com/biography/Kovalevskaya.html
http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Mathematicians/Kovalevskaya.html
http://womenshistory.about.com/library/bio/blbio_kovalevskaya.htm
« Tilbake