Du er her: Hovedsiden  >  Ressurser  >  Portrett  >  Arkhimedes møter du på side 131 i Tetra 8, på side 76 i Tetra 9 og på side 227 i Tetra 10
  I denne menyen finner du ressurser på tvers av hovedområdene i faget. Oppgaver og mer stoff finner du ved å klikke deg inn på de matematiske hovedområdene.  
  Til læreren
 
Ressurser
 
Kunnskapsløftet
 
 

Arkhimedes møter du på side 131 i Tetra 8, på side 76 i Tetra 9 og på side 227 i Tetra 10

Arkhimedes (ca 287-212 f.Kr) levde i Syrakus på Sicilia. Han var matematiker og fysiker. Arkhimedes har hatt mye å si for utviklingen av geometrien, blant annet fant han formlene for volum og overflate av ei kule.

Han er også kjent for å ha funnet loven for legemers oppdrift i væske og han konstruerte mange oppfinnelser, som for eksempel taljen. Arkhimedes var svært allsidig, og det vi kan kalle et geni.

Han har også gått inn i historien fordi han sprang naken ut i gatene i Syrakus mens han ropte: «Eeureka!»(«Jeg har funnet det!»). Det skjedde etter at han hadde kommet på løsningen av et problem han hadde fått av kong Hieron.

Syrakus var en gresk koloni og Arkhimedes ble drept da romerne erobret området. Han ble stukket ned av en romersk soldat mens han, etter det som blir fortalt, tegnet matematiske figurer i sanden. De siste ordene hans skal ha vært: «Tråkk ikke på sirklene mine!»
« Tilbake