Du er her: Hovedsiden  >  Ressurser  >  Portrett  >  Johannes Kepler møter du på side 236 i Tetra 10
  I denne menyen finner du ressurser på tvers av hovedområdene i faget. Oppgaver og mer stoff finner du ved å klikke deg inn på de matematiske hovedområdene.  
  Til læreren
 
Ressurser
 
Kunnskapsløftet
 
 

Johannes Kepler møter du på side 236 i Tetra 10

Johannes Kepler (1571 – 1630), tysk astronom, optiker og matematiker, var blant annet keisaren av Bøhmen og Ungarn sin personlege astronom fra 1601. Denne posisjonen ga Kepler tilgang til svært presise forskningsdata, som blant annet gjorde det mulig å formulere disse tre lovene om planetene bevegelser:

• Første lov: Planetane rører seg rundt sola i elliptiske baner, med sola i eitt av brennpunkta.
• Andre lov: Baneradiusane sveiper over like store flater på like lang tid.
• Tredje lov: Kvadratet av omløpstida er proporsjonal med tredje potens av ellipsens store halvakse. Dette kan presenterast slik: T2 = k • a3 der k er ein konstant.

Verdt å merke seg er det at Kepler i motsetning til andre banebrytende planeteksperter som Corpernicus og Galilei, var protestant, ikkje katolikk. Han gikk ikke god for ideen om at Gud er i alt, men trodde derimot at det var snakk om en åndelig himmel uavhengig av vårt materielle univers.

Les mer om Johannes Kepler på http://www.johanneskepler.com eller på Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Johannes_Kepler
« Tilbake